فاصله سنی مناسب بین فرزندان

برخی بانوان به منظور کاهش فاصله از فضای تحصیلی و شغلی تمایل دارند فرزندانی با فاصله سنی کم به دنیا آورند و برخی به دلیل بهره مندی از حمایت فرزند اول تمایل دارند تا حد ممکن فاصله سنی بین فرزندانشان را افزایش دهند.
حال این سوال پیش می آید که بهترین فاصله ی سنی بین فرزندان چقدر است؟

فرزندان

داشتن چندین فرزند و تنظیم فاصله ی سنی مناسب بین آن ها نیازمند در نظر گرفتن فاکتورهایی نظیر شرایط اقتصادی، رابطه فرزندان با هم و با پدر و مادر می باشد. جمعیت هر کشور مهمترین عامل بقای آن کشور از نظر فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی است.
بنابر گزارشات فرزندان با فاصله سنی کم در آینده دوستان بهتری برای یکدیگر شده و هم بازی های خوبی برای هم خواهند شد. شما می توانید در صفحه مقالات رایاد مطالب مرتبط با تربیت فرزندان را مطالعه فرمایید.

وضعیت بیولوژیک مادر

وضعیت فیزیولوژیک مادر مهمترین عاملی است که برای بارداری مجدد در نظر گرفته می شود. مادر در هنگام بارداری آهن و کلسیم فراوانی از دست داده و سختی های بسیاری را متحمل می شود. تغییرات هورمونی که در دوران بارداری و پیش از آن برای مادر اتفاق می افتد نیز مشکلات فراوانی برای او در پی خواهد داشت.

فاصله سنی فرزندان
بارداری زود هنگام هم وضعیت مادر و هم وضعیت فرزند دوم را تحت تاثیر قرار خواهد داد. همچنین وضعیت فرزند اول به دلیل مشکلات رسیدگی و شیردهی دچار مشکلاتی می شود. بنابراین مادر باید تا زمان بازیافتن کامل انرژی و سلامت خود از بارداری مجدد خودداری کند. از نظر متخصصان زنان و زایمان فاصله بین بارداری اول و دوم باید بین دو الی چهار سال باشد. در این باره می توانید مقاله در طول دوره بارداری بدن دچار چه تغییراتی می‌شود؟ را مطالعه فرمایید.

مزایا و معایب فاصله سنی کم

بیشترین حسادت در فاصله ی سنی زیر دو سال وجود دارد و فرزندان برای جلب توجه والدین باهم رقابت می کنند. فرزند اول احساس می کند که خیلی زود توجه والدین را از دست داده بنابراین احساس نفرت نسبت به فرزند دوم داشته و حتی در تلاش برای آسیب رساندن به اوست.
به همین دلیل باید تا حد ممکن دو کودک با یکدیگر تنها گذاشته نشوند.
در این شرایط مشکلاتی نیز گریبانگیر والدین خواهد شد. مادر از مشکلات جسمانی و کم خوابی رنج می برد. یکی از مزایای فاصله ی سنی کم این است که فرزندان در آینده دوستان بهتری برای هم خواهند شد. همچنین تجربیات مشترک دوران رشد و بلوغ باعث نزدیکتر شدن آن ها به یکدیگر می شود.

اغلب افراد شاغل به فاصله ی سنی کم راضی هستند چون می توانند پس از مدتی با خیالی آسوده به محیط کار خود باز گردند.
حسادت و رقابت در اختلاف سنی بیش از دو سال نیز وجود دارد اما مشکلات در این مورد کمتر است. این کودکان مسئولیت پذیری بیشتری نسبت به هم داشته و همه چیز را با یکدیگر به اشتراک می گذارند.
بنابر برخی نظریات به دلیل شکل نگرفتن حس مالکیت در فاصله ی سنی بین 3 الی 4 سال حسادت کمتری وجود خواهد داشت. در اختلاف سنی بین 3 تا 5 سال به دلیل سخت بودن پذیرش فرزند دوم توسط فرزند اول حسادت بیشتری بروز می کند.

مزایا و معایب فاصله سنی زیاد

یکی از مزایای فاصله سنی زیاد رفتار مهربان فرزند بزرگتر نسبت به فرزند کوچکتر می باشد. حسادت و رقابت کمتر بوده و رابطه برحسب علاقه و توجه شکل می گیرد. اما رابطه بین دو فرزند دوستانه نیست و بیشتر حالت مرشد و مرید دارد.
گاهی اوقات فرزند بزرگتر خود را در نقش پدر و مادر می بیند در نتیجه اعتماد به نفس فرزند کوچکتر از بین خواهد رفت.
فرزند کوچکتر به دلیل اینکه خود را وابسته خواهر یا برادر بزرگترش می داند در استقلال و توانایی تصمیم گیری مشکلاتی خواهد داشت. فرزند بزرگتر هم به دلیل احساس مسئولیت به لحاظ روحی و روانی تحت فشار خواهد بود.

بارداری مجدد تابع عوامل تاثیرگذار خرد و کلان

عوامل متعددی بر رفتارهای باروری موثر هستند. این عوامل به دو دسته ی خرد و کلان تقسیم می شوند. عوامل خرد عبارتند از آرزوهای فردی، عوامل ذهنی و روانی و ساختارهای اجتماعی. عوامل کلان عبارتند از عوامل سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و محیطی.
والدین باید قبل از بارداری مجدد به جمع بندی کاملی از وضعیت اقتصادی و اجتماعی خود برسند. همچنین والدین باید با شناختی که از فرزند اول و روحیات وی دارند اقدام به انجام این کار کنند چون بارداری مجدد زندگی وی را نیز تحت تاثیر قرار خواهد داد.

نتیجه گیری

فاصله سنی کم و زیاد هر یک مزایا و معایب خاص خود را دارند. هر خانواده باید با توجه به شرایط خود و در نظر گرفتن تمامی جوانب فاصله سنی مناسب را پیدا کند. متخصصان زنان و زایمان فاصله سنی مناسب را بین 2 تا 4 سال اعلام کرده اند اما همانطو که گفته شد هر خانواده ای باید متناسب با شرایط و نیازهای خود این زمان را تعیین کند.


به عنوان مثال فاصله سنی دو سال ممکن است برای یک خانواده مناسب باشد اما در خانواده ای دیگر پس از دو سال به دلیل مشکلات اقتصادی و یا اجتماعی امکان بارداری مجدد وجود نداشته باشد. پس علاوه بر استانداردها در این زمینه در نظر گرفتن شرایط تاثیر بسزایی در این امر خواهد داشت.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *