روش های مدیریت کلاس درس؛ مهارت های کلاسداری

داشتن اشتیاق برای تدریس به دانش آموزان از جمله مهارت‌های معلمی است. تعامل با دانش‌آموزان می‌تواند بیش از هرچیز به معلمان در ایجاد کلاس پویا و رو به رشد کمک کند. معلمان با دادن بازخورد به دانش‌آموزان می‌توانند آن‌ها را به پیشرفت و بهبود فرایند یادگیری ترغیب کنند. معلم های موفق به جای اینکه با دانش‌آموزان خاطی برخورد کنند وقت خود را صرف ایجاد جذابیت در تدریسشان می‌کنند. وقتی از این نقطه نظر نگاه کنیم که هر کودکی به نوبه خود بی‌نهایت با ارزش است، مدیریت کلاس و تعامل با دانش‌آموزان بسیار لذت‌بخش می‌شود و از طرفی دانش‌آموزان نیز متقابلا احساس عشق و احترام بیشتری می‌کنند. در این مقاله از رایاد قصد داریم 9 شیوه مدیریت کلاس درس توسط معلم را شرح دهیم.

 

مهارت مدیریت کلاس 1

کلاسداری و مهارت های مدیریت کلاس درس

8 شیوه اصلی مدیریت کلاس عبارتند از:

1. عاشق دانش آموزان خود باشید.

دانش‌آموزانتان را دوست داشته باشید. بسیار پیش می‌آید که آنها در بعضی از دروس عمیقا احساس ضعف و ناکافی بودن می‌کنند. در این مواقع از مهارت‌های معلم است که به موقع ارزششان را به آنها یادآوری کند و با دوست‌داشتن بدون قید و شرط دانش آموزان ارزش واقعی آنها را گوشزد کند.

دانش آموزان می‌دانند که معلمان در مورد آنها چه احساسی دارند. اگر معلم آنها را دوست نداشته باشد، آن را حس می‌کنند. حتی اگر به زبان نیاورند آنها متوجه می‌شوند. مایا آنجلو شاعر سیاهپوست آمزیکایی می‌گوید: “من آموخته‌ام که مردم آنچه شما گفته‌اید را فراموش می‌کنند، مردم کارهایی را که شما انجام می‌دهید فراموش خواهند کرد اما هرگز احساس شما به خودشان را فراموش نخواهند کرد.”

مهارت مدیریت کلاس 2

2. خود را به دانش‌آموزان معرفی کنید.

به دانش‌آموزان خود بگویید که چه کسی هستید و چرا آنجا هستید. کلاسی که همه دانش‌آموزان عمیقاً به معلم اعتماد داشته باشند، می‌تواند یک محیط عالی برای یادگیری باشد. برای ایجاد این اعتماد، به دانش‌آموزان خود بگویید که چه کسی هستید و چرا معلمی را برگزیدید. به آنها در مورد پیشینه خود بگویید، چه کارهایی را در سنین مختلف خود انجام دادید و چرا می‌خواهید معلم آنها باشید. هرچه دانش‌آموزان در مورد شما و اهداف شما بیشتر بدانند، بیشتر برای گرفتن راهنمایی و مشاوره به شما اعتماد خواهند کرد و خودشان در مدیریت کلاس به شما کمک می کنند.

مهارت مدیریت کلاس 8

3. با ابتکار و خلاقیت مدیریت کلاس خود را در دست بگیرید یا به عبارتی کلاس داری کنید.

قبل از شروع کلاس توجه همه را جلب کنید. این یعنی تا زمانی که همه با تمرکز روی صندلی نباشند درسی شروع نمی شود، سخنرانی شروع نمی شود و چیزی روی تخته نوشته نخواهد شد. نه به این معنا که دائما بگویید: “لطفا ساکت باشید” یا “من شروع نمی‌کنم تا همه ساکت باشند” که مجبورشان کنید به شما توجه کنند.

از ابتکار و خلاقیت در مهارت‌های معلمی خود استفاه کنید مثلا می‌توانید به سمت جلوی کلاس قدم بزنید و با جملات جالب و مرتبط با درس دانش‌آموزان را درگیر کنید. از روش‌های تدریس نوین و خلاقانه برای جلب توجه دانش‌آموزان استفاده کنید. مثلا اگر درباره درس علوم صحبت می‌کنید بگویید: “دماسنج نشان می‌دهد امروز دمای هوا صفر درجه سیلسیوس است پس ممکن است تعدادی از بچه‌ها در سرما منتظر اتوبوس باشند و برای همین دیر کردند.” یا از بازی که مرتبط با درستان باشد به عنوان مثال استفاده کنید بپرسید: “چند نفر از شما فلان بازی رو می‌شناسید؟” نظرات بچه‌ها را بشنوید و تا جایی ادامه دهید که همه با تمرکز کافی مشغول توجه به شما باشند.

مهارت مدیریت کلاس 3

 

4. روی دانش‌آموزان شلوغ تمرکز کنید.

از دیگر مهارت‌های معلمی این است که اگر دانش‌آموزی توجه زیادی ندارد یا هنگام تدریس مشغول انجام کاری است، با استفاده از سیگنال‌های غیر کلامی توجه آنها را جلب کنید. اگر در حال صحبت‌کردن هستید، مکث کنید و به سمت آن‌ها بروید. اگر در حال قدم‌زدن در کلاس هستید، به تدریس ادامه دهید و هم‌زمان به سمت دانش‌آموزان مشکل‌ساز بروید و در حین تدریس، کنار صندلی‌های آنها متوقف شوید.

مهارت مدیریت کلاس 4

اگر مشغول تدریس و بحث هستید، سوال را از دانش‌آموزی پریسید که حواسش به کلاس نیست یا سروصدا ایجاد می‌کند. به عنوان مثال، بگویید علی آیا قبول داری که مساحت مستطیل برابر است با حاصلظرب طول در عرض؟” علی با شنیدن اسمش بدون شرمندگی به فعالیت در کلاس باز می‌گردد.

5. با تن صدای طبیعی خود صحبت کنید.

بلند کردن صدا برای جلب توجه دانش‌آموزان روش خوبی نیست و به استرس ناشی از آن و لرزه‌ای که در اتاق و جان دانش‌آموزان ایجاد می‌کند نمی‌ارزد. برای اینکه مانند یک معلم حرفه‌ای رفتار کنید از استفاده از صدای بلند خودداری کنید. شما می‌توانید با تغییر لحن خود توجه مورد نیاز را ایجاد کنید و مدیریت کلاس را در دست بگیرید.

6. بگذارید دانش‌آموزان صندلی‌های خود را انتخاب کنند.

در آغاز سال تحصیلی اجازه دهید دانش‌آموزان برای چند روز در جایی که می خواهند بنشینند. سپس در روز سوم به آنها بگویید که باید صندلی پیدا کنند که تمام سال روی همان بنشینند. زیرا وقتی دانش آموزان صندلی‌های خود را انتخاب ‌کنند به آن احساس مالکیت پیدا می‌کنند و برای حفظ و نگه‌داری آن می‌کوشند. پس یکی از مهارت‌های معلم ایجاد حس مسئولیت نسبت به اموال و یا حتی محیط زیست است که می‌توانید مفهوم آن را در ابعاد کوچکی مثل محیط مدرسه در ذهنشان نهادینه کنید.

مهارت مدیریت کلاس 6

7. با دانش‌آموزان ارتباط چشمی برقرار کنید.

وقتی با تمام دانش‌آموزان خود ارتباط چشمی برقرار می‌کنید، کلاس بسیار بهتر پیش می رود. طوری پشت میز خود بنشینید که بتوانید کل دانش‌آموزان کلاس را ببینید بدین منظور باید در نحوه چیدمان میز و نیمکت های کلاس ابتکار عمل داشته باشید.

8. در روش تدریس خود تنوع ایجاد کنید.

در طول روز از تکنیک‌های متنوع استفاده کنید. گاهی با بازی آموزش دهید، دانش‌آموزان را به گروه‌های مختلف تفکیک کنید و در راستای موضوع درس بازی‌های گروهی انجام دهید. سعی کنید برای حفظ انرژی در انجام فعالیت‌های گروهی تنوع ایجاد کنید و از خستگی و کلافگی دانش‌آموزان بکاهید.

مهارت مدیریت کلاس 7

 

9. در مورد تکالیف صحبت کنید.

یکی از بهترین مهارت‌های مورد نیاز یک معلم برای افزایش بازدهی دانش‌آموزان این است که به طور مرتب درباره تکالیف و مشق شب از آن‌ها سوال بپرسید و سعی کنید بچه ها را متوجه این موضوع کنید کف این تکلیف ها برای رشد خود آن ها تعیین می‌شود و قصد شما اذیت کردن آن‌ها نیست. این روش به شما کمک می‌کند تا هم اعتماد بچه ها را جلب کنید و آنها را با خود همراه کنید و هم راحت‌تر با سبک یادگیری آن‌ها آشنا شوید و بتوانید تصمیمات آموزشی صحیحی بگیرید.

31 دیدگاه برای “روش های مدیریت کلاس درس؛ مهارت های کلاسداری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *